Escena Poblenou 2023

Dijous 19 d’octubre 2023, arrenca el Festival Escena Poblenou amb espectacles compromesos amb la ciutat i la realitat social actual.

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou torna amb l’objectiu d’expandir les nostres perspectives artístiques. Sota el lema ‘Obrim la mirada’ el festival esdevé una festa cultural oferint una experiència escènica excepcional, mantenint el seu caràcter de proximitat, comunitat i celebració.

Els 15 espectacles que programa enguany Escena Poblenou recorren un ampli ventall de disciplines escèniques com el teatre, la dansa, les performances, el circ i el clown.

ENTRADES AQUÍ

Del 19 al 22 d’octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tornarà a omplir els carrers del barri de Poblenou de Barcelona amb una programació escènica de qualitat,»obrint la mirada» a noves perspectives escèniques.

Sota el lema ‘Obrim la mirada’, el festival assoleix el paper crucial d’oferir un espai per a la llibertat d’expressió. Tant les persones com els col·lectius troben un escenari còmode per a mostrar les seves realitats, sentir-se escoltades i ser part d’una comunitat que abraça la diversitat d’idees. Escena Poblenou busca, a través de l’art, la creativitat i el carrer, contrarestar la repressió subtil, però persistent i aposta per la llibertat d’expressió en l’escena més plural i diversa. 

Els 15 espectacles que programa enguany Escena Poblenou inclouen 4 propostes en procés de creació i 11 peces acabades de 21 companyies. La plaça davant de Can Felipaesdevindrà el punt neuràlgic del festival, un espai de trobada per a compartir pensaments i reflexions abans i després dels espectacles.

Amb 5 espectacles de teatre i noves dramatúrgies, 2 peces de dansa, 4 performances, 3 espectacles de circ i clown, 3 propostes musicals i de ball i 5 activitats; a 16 espais diferents del Poblenou, la programació del festival continua oferint propostes escèniques contemporànies amb una clara implicació amb la ciutat i la realitat social actual. El festival s’ha compromès a presentar propostes arriscades i innovadores que conviden el públic a desenvolupar un esperit crític i explorar nous horitzons artístics.

A l’Escena Poblenou d’enguany hi trobarem 8 espectacles creats i dirigits per dones i 11 d’autoria compartida entre creadores i creadors. Reafirmant el seu compromís amb la igualtat de gènere, un any més, el 90% dels espectacles estan creats per dones o equips majoritàriament formats per dones. Això no només celebra les veus femenines a l’escenari sinó que també dona continuïtat a projectes que van començar com a embrions l’any passat. A més, la direcció artística del festival, encapçalat per Ada Vilaró, i l’equip també és format per dones.

El festival continua apostant pel suport a la creació amb el seu projecte Embrions, que enguany celebra la seva 10a edició acompanyant el procés creatiu i donant visibilitat a projectes en estat de gestació. Aquest any, es podran veure els treballs Kenòpsia de Las Calatrava, Plantard’Andrea Paz, Cruuu de Diana Gadish i, Una bellissima giornata de Kernel Dance Theater. 4 propostes que s’estrenaran al festival i que es podran veure en una única sessió itinerant, seguida per un diàleg amb els artistes.

Escena Poblenou torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la quarta edició del Programa Valentina, amb tres espectacles, i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

ENTRADES AQUÍ


UNA DÈCADA D’EMBRIONS

Dijous, 19 d’octubre – Itinerant / Diferents espais

Una de les apostes més fortes d’Escena Poblenou és el suport a la nova creació artística amb la 10a edició del projecte Embrions. Aquest acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació: idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics (o no). És un projecte que ha anat creixent en cada edició, sumant propostes i sinergies amb espais, festivals i d’estructures, per tal de continuar enriquint l’ecosistema creatiu i que enguany celebra la seva dècada. Amb aquest projecte es crea un marc idoni perquè els artistes emergents puguin presentar la seva idea i els seus nous projectes. Embrions reforça la voluntat i el compromís d’acompanyar de prop processos de creació i donar-los visibilitat.

Aquestes propostes han estat triades per una potent comissió artística, formada per: Ada Vilaró i Georgina Majench (Escena Poblenou), Laura Vinyals (Ça Marche i Antes Collado), Maria Capell (Fira Tàrrega), Semolina Tomic (Antic Teatre), Eva Ferré i Jordi Duran (Festival Z) i Narcís Puig (Temporada Alta).

El programa construeix un itinerari format per quatre peces embrionàries, en les quals podem trobar dues de carrer i dues de sala. La jornada acabarà amb un diàleg amb els artistes conduït per Margarida Troguet:

Kenòpsia de Las Calatrava
Què és un espai públic? Què és un espai de participació? Aquests espais, poden generar-se de manera artificial? Què tenen en comú La Ciudad de las Artes y las Ciencias de València, la Cidade da Cultura de Galícia o el Fòrum de Barcelona? Kenòpsia és un projecte que pretén investigar com la creació d’espais pretesament adreçats a la ciutadania i pensats des de les institucions (sovint amb la cultura com a pretext) impacta sobre les persones i els seus usos de l’espai públic.

Plantar d’Andrea Paz
Plantar és un passeig, una manera orgànica d’acostar-nos als espais naturals dins de la ciutat. Una intervenció col·lectiva, performativa, sonora, nòmada i minimalista a l’espai quotidià que busca valorar la interdependència en la qual habitem. L’artista xilena amb l’ajuda del seu gos Pocho i una pIanta, indaga al llarg d’un recorregut en les múltiples maneres de crear comunitat a través de ritualitats col·lectives.

Cruuu de Diana Gadish
Cruuu és un procés d’autodescobriment d’un ésser davant del públic que portarà l’artista escènica vinculada al clown, la dansa i la performance Diana Gadish a diferents metamorfosis. Un viatge cap a una innocència primordial, quasi ancestral, i amb una bona dosi d’absurd; des del més petit i sensible a la bogeria i l’esclat emocional.

Una bellissima giornata de Kernel Dance Theatre
Una bellissima giornata recorre les imperfeccions de la relació entre filla i pare. Una reflexió sobre d’on venim i què hem rebut de la figura paterna. Una mirada sobre la paternitat, sense idealitzar-la, amb les seves costures i parlant del seu món interior. Un duo amb coreografies emocionals i físiques i amb la inconsumible energia interpretativa de la companyia de dansa contemporània barcelonina Kernel Dance Theatre.

A més, dues companyies que la darrera edició del festival van presentar els seus espectacles a Embrions, Cia Unaiuna i Cia Atzucac, enguany prometen explorar temes profunds i emocionals, donant continuïtat als projectes iniciats l’any anterior.

ENTRADES AQUÍ

 

DONES CREADORES
Al llarg de tota la seva trajectòria Escena Poblenou, ha defensat una forta presència de creadores en la seva programació.Al festival d’enguany hi ha 8 espectacles creats i dirigits per donesPlantar d’Andrea PazCruuu de Diana Gadish; El Show de las Glorias de Las Glorias CabareterasNus de Cèlia Marcé OllerTodo esto era campo de Unaiuna; l’òpera electrònica interpretada per Neus Pàmies del clàssic de la literatura catalana L’infanticida, amb música de Clara PeyaForadada de la Companyia Moll de l’os de la creadora Àfrica Llorens, l’espectacle de creació de la cia Maria La Culpa amb els alumnes de l’Institut 4 Cantons. A més, d’11 espectacles d’autoria compartida entre creadores i creadors.El segon dia de festival se celebrarà la xerrada Teatre i Feminismes amb la participació de Marta Aran, actriu, dramaturga i directora guanyadora del Premi Max a Millor Autoria Revelació 2020, Queralt Riera, directora d’escena, dramaturga i autora teatral i Ana Prieto Nadal, investigadora a la UNED i crítica teatral a Núvol, on es parlarà de quotes de paritat, dinàmiques en els equips de treball, avenços i conquestes, visibilitat de determinades temàtiques, entre d’altres.A més, la direcció artística del festival, encapçalat per Ada Vilaró, i l’equip també és format per dones.Escena Poblenou reafirma el seu compromís amb la igualtat de gènere i, un any més, el 90% dels espectacles estan creats per dones o equips majoritàriament formats per dones. Això no només celebra les veus femenines a l’escenari sinó que també dona continuïtat a projectes que van començar com a embrions l’any passat.
ENTRADES AQUÍ

CIRC I CLOWN, PROGRAMACIÓ FAMILIAR, I MÚSICA I BALL EN VIU

Escena Poblenou ha apostat sempre pel riure i l’art del circ, i enguany ha programat 3 espectacles de clown i circ. La companyia Premi Nacional de Cultura 2016 de la Generalitat de Catalunya, Los Galindos interpretarà UduL, un espectacle de circ d’entranyes, visceral i simple, inspirats en la rítmica del vodevil una proposta única i impactant que captura l’essència de l’art escènic contemporani; per altra banda, Cèlia Marcé Oller ens porta Nus, a través d’un trapezi fix, un polipast (sistema de politges), el text i la figura d’un cavall narra l’experiència personal d’una pèrdua a partir de la poesia, la imaginació i tocs d’humor; i Foradada de la cia Moll de l’os d’Àfrica Llorens, està inspirada per la llegenda de la Roca Foradada de Montserrat veurem un cos incòmode, cistells de vímet, acrobàcia i pell proposant un cant a la dissidència i el dret a existir.El festival també ofereix una àmplia programació familiar dins de la quarta edició del Programa Valentina, dedicat als drets dels infants, amb tres espectacles – UduL de Los GalindosHai i el peix daurat de Giramagic, és un espectacle poètic amb màgia, teatre gestual i d’objectes. Hai convida al públic a submergir-se en un viatge oníric com un cor, de vegades en forma de gestos i altres en forma de cant; i Bombolles de paper de Múcab Dans, Roger, un músic apassionat per les bombolles, coneix a Bumbú, una fada de Bombàlia, que l’ajuda a fer bombolles amb la trompeta. La companyia de dansa Múcab Dans, crea espectacles amb moviment i noves tecnologies per explorar una nova visió de la dansa i l’expressió artística.

Tampoc hi pot faltar la dansa a Escena Poblenou, amb la programació de dos espectacles; Una bellissima giornata de la companyia Kernel Dance Theater i Todo esto era campo de la Cia UnaiUna.

Un any més Escena Poblenou col·labora també amb l’Espai Niu per acollir un concert de la seva programació. Aquest cop Manuel Esteban amb Modelling the chaos, compositor multiinstrumentista de marcat estil personal orientat cap al minimalisme. En la seva música fa servir instruments acústics com violí, viola, violoncel, piano i veu, combinats amb sintetitzadors i bases electròniques.

El darrer dia del festival es podrà veure una trobada de ballarins de swing, una acció d’Escena Poblenou amb el col·lectiu Més que Swing, així com la presentació del Taller de Rap: RITME I POESIA, el Poder de la Paraula impartir per Projecte Click i Escola de vida a joves d’entre 13 i 23 anys del barri Poblenou i el Districte de Sant Martí de Barcelona i que enguany celebren 10 anys.

ENTRADES AQUÍ


ESPECTACLES MULTIDISCIPLINARIS I ACTIVITATS AMB ÀNIMA DE BARRI

Escena Poblenou es caracteritza per donar veu a les creacions contemporànies i alhora estar al dia dels canvis i les transformacions al sector de les arts escèniques. És per això que enguany aposta per diversos espectacles que fusionen diferents disciplines com el teatre, la dansa, la performance…

D’entre les obres destacades d’aquesta 22a edició, cal esmentar El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai de la companyia Xavier Bobés, una proposta que ha afrontat la censura del govern actual i que promet ser una experiència poderosa i desafiant sobre la promesa d’un professor a l’escola rural de Bañuelos de Bureba un dia d’hivern de l’any 1936.

També la proposta d’arts de carrer internacional de la companyia francesa Cie 1 Watt amb Notícies de Noone (2 bodies), una peça itinerant amb atmosfera carnavalesca protagonitzada per Sophie Borthwick i Pierre Pilatte.

Tornarem a poder gaudir de la Cia Atzucac, que promet explorar temes profunds i emocionals, donant continuïtat al projecte iniciat l’any anterior a Embrions amb Noves espiritualitats per a persones atees.

Un any més Escena Poblenou no només presenta espectacles sinó també activitats com ara el taller Poblenou Terreny de Joc impartit per la Cie 1 Watt o la classe de Solo Jazz de la mà de Més que Swing.

A més, Escena Poblenou també torna amb una nova edició de la convocatòria Al meu barri fan performances, en col·laboració amb Can Felipa, en la que es presentarà Güelcome del Col·lectiu Güilis un espectacle de creació i reflexió a l’espai públic (entre els carrers Pujades, Pallars i Tànger) on exploraran el barri del Poblenou i el rastre, les restes i les runes que hi deixa el turisme i les conseqüències del seu model a la ciutat.

ENTRADES AQUÍ


TEATRE, DANSA, CIRC, CLOWN, PERFORMANCES, MÚSICA I MÉS!
Els 15 espectacles d’Escena Poblenou d’enguany recorren un ampli ventall de disciplines escèniques.TEATRE I NOVES DRAMATÚRGIES
El Mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai de Xavi Bobés
Noves Espiritualitats per a persones atees de Cia Atzucac
El Show de las Glorias de Las Glorias Cabareteras
Maria la Culpa + Institut Quatre Cantons
Infanticida de Caterina Albert i Clara PeyaDANSA
Una bellissima giornata de Kernel Dance Theatre
Todo esto era campo de Cia UNAIUNA

PERFORMANCES
Kenòpsia de Las Calatrava
Plantar de Andrea Paz
Cruuu de Diana Gadish
Notícies de Noone (2 bodies) de Cie 1 Watt

CIRC I CLOWN
Udul de Los Galindos
Foradada de Cia Moll de l’os
Nus de Cèlia Marcé

VALENTINA (FAMILIAR)
Bombolles de paper de Mucab Dans
Hai i el Peix Daurat de Cia Giramàgic
Udul de Los Galindos

MÚSICA I BALL
Manuel Esteban en concert
Ballada de Swing de Més que Swing
Mostra del Taller de RAP de Projecte Click + Escola de Vida

ACTIVITATS
Diàleg postfunció #Embrions amb Margarida Troguet
Xerrada «Teatre i Feminismes» d’Ana Prieto amb Marta Aran i Queralt Riera
Taller per a professionals «Poblenou Terreny de Joc» de Cie 1 Watt
Taller comunitari «Güelcome» de Col·lectiu Les Güilis
Classe de Solo Jazz amb Més que Swing

COMPLICITATS I SUPORTS
El festival Escena Poblenou rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de BarcelonaBCNX10 de l’IEET i el Consorci Turisme de Barcelona, el Districte Sant Martí, la Diputació de Barcelona i el Centre Cívic Can Felipa.Treballa en col·laboració i segueix teixint complicitats amb la Sala Beckett, el Centre Moral del Poblenou, el Museu Can FramisNiu: espai artístic, Hangar, la Fundació IRES, l’institut Quatre Cantons, l’Eix Pere IV i els comerciants del barri del Poblenou, així com el Festival Fira Tàrrega, l’Antic Teatre i el Festival Itineràncies.

ENTRADES AQUÍ

Contacte de premsa
Laura Fernández | [email protected]
680 837 147
www.lacosta.cat