EL RISC ES DESPLAÇA
El circ, que sempre ha tingut un component nòmada i familiar, va prenent noves posicions dins les arts escèniques contemporànies, assentant-se i desplaçant el risc cap a nous espais del seu domini. Al Mercat de les Flors s’esdevé el Circ d’Ara Mateix, un cicle per conduir-nos en aquests territoris bellugadissos.

“Si durant els 70 i 80 el circ va rebre una gran contaminació del teatre i la seva narrativitat, ara també s’acosta cap a la dansa”, explica Roberto Magro, especialista de circ. El canvi fou propiciat per una formació professionalitzada i un acostament obert als seus termes. “Un salt mortal sempre serà un salt mortal, però la preparació i el que passa després, ha canviat”.

Alliberat de formalismes, l’artista de circ contemporani decideix avui la relació que vol tenir amb el públic -al carrer, al teatre, sota la carpa…- i cap a on vol dur la seva investigació. Així, la Companyia de Circ “eia” utilitza el cos com a matèria acrobàtica; Claudio Stellato crea tot un univers a partir de la fusta; Animal Religion estudia el moviment animal. I Le Vide, de F. Gehlker, A. Auffray i M. Diaz Verbeke, narra el mite de Prometeu a través de cordes i politges. “L’objectiu és explicar alguna cosa a través d’imatges de força evocadora, metafòrica”. Ja no es tracta d’un conjunt de varietats, sinó d’aprofundir en una d’elles per resoldre un problema concret: 3 pilotes i dues mans, un trapezi i dues persones…

Això sí, es manté el sentit de companyia, de creació col•lectiva, de familiaritat i de proximitat. “Més enllà de la por i l’estupor, el circ és emoció”.

Roberto Magro, especialista i director de circ

Circ d’ara mateix, per Jordi Jané al Blog del Mercat de les Flors

+ info http://mercatflors.cat/ciclesifestivals/circ-dara-mateix-2015-16/