Del 14 al 21 de octubre llega una nueva edición del Festival Internacional de Payasos de Cornellà – Memorial a Charlie Rivel, que este año celebra su 18 edición.
El festival porta una una programació de prop de 70 espectacles repartits per carrers, places, mercats, teatres, escoles, biblioteques, casals i residències de gent gran. Hi seran representades 47 companyies, provinents de 10 països: Austràlia, Canadà, Rússia, Xile, Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica i Argentina; a més de Catalunya, València, Castella i Lleó, Andalusia, Galicia, Euskadi i Madrid amb espectacles de gèneres i estils per a tots els públics.

Per aquesta edició tan especial, la divuitena, tindrem el luxe de tenir a grans noms internacionals i nacionals actuant al festval. Chris Lynam, Paolo Nani, Aga-Boom, Fanny Giraud, Pepa Plana, Pistacatro, Juan Callate, Las XL, Cris-Is, Bucraa Circus o la Cia. Mireia Miracle, entre molts altres.

A la carpa instal·lada a la plaça de Catalunya de Cornellà, s’hi celebraran les ‘Gala ALAPISTA’. La primera serà solidària de Pallassos sense Fronteres (dimecres 17) i la resta tindran lloc divendres 19 (20h), dissabte 20 (18h) i diumenge 21 (17h). La gala serà dirigida i conduïda per una pallassa, Jimena Cavalletti, amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions. Un espectacle amb la participació de diferents artistes: Nezdames et Nezsieurs, Claret Clown (que presenta una versió molt personal del famós número de Charlie Rivel, dirigit pel també actor i pallasso Jordi Martínez), Fanny Giraud, Gromic, Die Maiers, Joe de Paul i Tim Tyler.

La gran festa de cloenda del festival serà el diumenge 21 d’octubre (19h, en acabar la gala Alapista) a la plaça de Catalunya de Cornellà. Serà un gran fi de festa amb les Balkan Paradise Orchestra que comptaran amb la participació d’algunes de les pallasses i pallassos que hauran actuat en aquesta edició del festival i el gegant de Charlie Rivel.
El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” és un festival organitzat per l’Ajuntament de Cornellà i enguanya celebra la seva 18a edició. És biennal i se celebra a Cornellà de Llobregat des de l’any 1984 i que té la missió de difondre la vessant sociocultural de les arts escèniques dels pallassos. Està reconegut com un dels més prestigiosos d’Europa i és un referent internacional.

El festival va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i fer de Cornellà la ciutat dels pallassos, amb l’objectiu de fer d’aquesta disciplina cultural una eina d’intergració i cohesió social, apropant els espectacles a tots els ciutadans i ciutadanes amb actuacions a la Carpa principal, però també a les escoles, a les residències de gent gran i als espais públics.

Un línia de treball que l’Ajuntament de Cornellà manté edició rere edició, apostant per un gran nombre d’espectacles gratuïts per posar la cultura a l’abast de tothom, contribuint així al seu enriquiment cultural, a l’accés al lleure de qualitat i despertant el seu esperit crític al comptar amb espectacles de tot tipus, des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals, com els que qüestionen la nostra societat passant per les actuacions al carrer. Enguany, durant una setmana, el festival rebrà companyies d’aquí i d’arreu del món, i la ciutat será conquerida pels reis de la comicitat.

Premi Nas d’Or 2018
El Festival ha decidit atorgar el Nas d’Or del FIPC 2018 a Claret Papiol i March, Claret Clown, per la seva renovació del pallasso clàssic al llarg de més 40 anys de trajectòria constant. El lliurament del Nas d’Or es farà el dijous dia 18 d’octubre durant la gala inaugural a la Carpa del festival.

Gala ALAPiSTA!
El festival comptarà amb la gran carpa instal·lada a la plaça Catalunya on s’hi faran els espectacles per escoles i també la Gala ALAPiSTA!. La gala és repetirà de dimecres a diumenge amb el mateix format i comptarà per primer cop amb una presentadora, Jimena Cavalleti, que a l’hora en serà la directora. Una gala molt internacional amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions i artistes vinguts de 7 països diferents. Claret Clown farà una versió molt personal del famós número d’en Charlie Rivel.

des-PISTATS!
Hi ha un gruix important de la programació del festival que també se celebra a teatres de la ciutat. En aquests espais hi podrem veure ‘La carta’ del italià Paolo Nani (dissabte 20, Sala Romagosa); ‘Do Not Touch’ de la companyia russa Aga-Boom
(dissabte 20, Auditori de Cornellà); ‘Veus que no veus’ de la Cia. Pepa Plana (dimecres 17, Sala Romagosa); ‘Abandónate mucho’ de les andaluses Las XL (dijous 18, Sala Romagosa); ‘ErictheFred’ del britànic Chris Lynam (divendres 19, Sala Romagosa); ‘Joe and Tim’ de Tim and Joe -Canadà/Austràlia- (dissabte 20, Sala Romagosa); ‘Outono’ dels gallecs Pistacatro (diumenge 21, Sala Romagosa); ‘Juntos’ de la francesa Fanny Giraud; ‘Tulipes’ de la companyia Decopivolta -Comunitat Valenciana/Euskadi- (divendres 19, Auditori de Sant Ildefons i ‘Mr. Kebab’ del català Juan Cállate (dissabte 20, Auditori Sant Ildefons).

ALAIRE!
La programació ALAIRE! tindrà espectacles als carrers, places, mercats i espais públics de la ciutat i és gratuïta. S’hi podran veure espectacles i cercaviles de companyies i artistes d’aquí i d’arreu del món com La Tal, Revoluclown, Lapso Produccions, Balkan Paradise Orquestra, Karkocha, Cirquet Confetti, Albert Vinyes, Circ Vermut, Gromic, Loco Brusca, Chris Lynam, Cia. Lepuant, Cia. Mireia Miracle, Cris-Is, Caspar, Cia. Filigranes, Cia. Trasla2, Adrian Schvarstein, El Gran Rufus, Panettone Brothers, Ale Risorio, Bergamotto, Javier Ariza i Paolo Nani.

Coproducció del Festival
En aquesta edició del Festival Internacional de Pallassos ‘Memorial Charlie Rivel’ es fa una aposta decidida per donar suport a un espectacle de nova creació. Després d’una convocatòria oberta, la companyia escollida ha estat BUCRAA CIRCUS, que estrenarà el seu espectacle ‘El Gran Final’. ‘El Gran Final’ pretén ser una tragicomèdia que basa la seva essència en el retrobament de dos pallassos, els quals van haver de separar-se fa molts anys a conseqüència de l’esclat d’una guerra civil, que els interromp la darrera funció just abans del seu gran acte final. El conflicte els obliga a prendre camins separats i a no tenir mai més contacte l’un amb l’altre. És ara, després de més de 30 anys, quan es retroben i decideixen acabar el seu “Gran Final”.

Workshop
Els dies 17, 18 i 19 d’octubre (matí i tarda), tindrà lloc el taller per a professionals impartit pel clown Italià Paolo Nani que es realitzarà al CITILAB. Serà gratuït, prèvia inscripció. Ens ofereix un taller destinat a artistes professionals de les arts escèniques que utilitzin la comicitat, que busquin inspiració creativa i que vulguin desenvolupar la seva tècnica i habilitats. Paolo Nani és un actor amb talent, un artista únic i un clown que ha fet riure durant anys per tot el món.

Web del festival www.festivaldepallassos.com

Programación en pdf